Λαούτο Οργανοποιείου Πέτρου Ζαράνη

Κλίκ Πάνω στήν Εικόνα για Μεγένθυση

Λαούτο(1000€).
Σκάφος Καρυδιά, Καπάκι Ελατο Γερμανίας Α' ποιότητας, Μπράτσο Φλαμούρι με διπλή κόντρα Παλίσανδρο Ταστιέρα Εβενος

Κλίκ Πάνω στίς Εικόνες για Μεγένθυση
Ροζέτα Λαούτου
ΛΑΟΥΤΟ ΣΚΑΦΟΣ

Ο Πέτρος Ζαράνης παρουσιάζει το Λαούτο του στο Εργαστήριό του, πάιζοντας το συρτό Μακεδονίας Γαλανή Γαλαζιανή

 

ΛαούτοΚίθαρο (1000€).
Πλάτη Καρυδιά ,Πλαϊνά Μαόνι, Καπάκι Ελατο Γερμανίας Α' ποιότητας, Μπράτσο Φλαμούρι με τετραπλή κόντρα βέγκε, Ταστιέρα Τριανταφυλλιά κλειδια γκρόβερ

Λαούτο Πλακέ

 

΄Ο Χρήστος Δάβρης στον πρώτο συρτό

 

 

 

 

"Ηπαιρνε το λαγούτον του και σιγανά επορπάτει
κι εχτύπαν το γλυκιά γλυκιά ανάδια στο παλάτι"
( Ερωτόκριτος 17ος αι.)

ΛΑΟΥΤΟ


Το Λαούτο είναι έγχορδο όργανο και αποτελείται βασικά από ένα μεγάλο αχλαδόσχημο ηχείο που καταλήγει σε ένα μακρύ βραχίονα ο οποίος χωρίζεται με κινητές υποδιαιρέσεις, τους μπερντέδες.

Το ηχείο στην πίσω πλευρά είναι κυρτό φτιαγμένο με λεπτές ξύλινες λωρίδες τις ντούγιες ενώ στην μπροστινή σκεπάζεται από λεπτό ξύλινο καπάκι που στο κέντρο του υπάρχει ένα στρογγυλό άνοιγμα η ροδάντζα συχνά διακοσμημένη με ξύλινο γλυπτό αραβούργημα Πάνω στο καπάκι βρίσκεται κολλημένος ο καβαλάρης , ένα λεπτό κομμάτι από σκληρό ξύλο για τη στήριξη των χορδών από τη μία άκρη, ενώ απ ΄ την άλλη αυτές στηρίζονται στο άκρο του βραχίονα τον καράβολα, εκεί όπου βρίσκονται και τα κλειδιά για το κούρντισμα. ΄Εχει τέσσερα ζευγάρια μεταλλικές χορδές και παίζεται με πένα.

Το λαούτο κουρντίζεται πάντα κατά πέμπτες:ντο σολ ρε λα από πάνω προς τα κάτω το στεριανό και το νησιώτικο ,σολ ρε λα μι μια τετάρτη πιο χαμηλά το κρητικό. Σήμερα χρησιμοποιείται ως όργανο κυρίως συνοδευτικό, στηρίζοντας ρυθμικά και αρμονικά τα περισσότερα μελωδικά όργανα όπως το κλαρίνο το βιολί τη λύρα κλπ και η μελωδική του παρουσία περιορίζεται σε μικρές μελωδικές απαντήσεις ή μουσικές γέφυρες στα κενά της κύριας μελωδίας παρότι παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν και ως μελωδικό. Η δυσκολία της τεχνικής του και η εισβολή και επικράτηση άλλων πιο ηχηρών οργάνων έκανε τους πριμαδόρους λαουτιέρηδες ή να αποσυρθούν ή να προσαρμοστούν στον συνοδευτικό ρόλο. Η αρμονική συνοδεία ενώ παλιότερα ακολουθούσε τους κανόνες του ισοκρατήματος και επέτρεπε συνηχήσεις σύμφωνες με τον τροπικό χαρακτήρα του μονόφωνου βυζαντινού και δημοτικού μέλους ,σήμερα επηρεασμένη από την ευρωπαϊκή μουσική επιτρέπει και συγχορδίες δυτικού τύπου που όταν η χρήση τους φθάνει στην υπερβολή αλλοιώνει εντελώς το χαρακτήρα της παραδοσιακής μουσικής.

Μουσικό εργαστήρι Αιγίου(Σάκης Παπαδημητρίου)

 

Valid XHTML 1.1

Valid CSS!

 

 

 

 

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ
valves suppliers greece | |καμερες |ψυχολογος |

| πιλατες | | μεταμοσχευση μαλλιων τιμες | αγιογραφια εικονες | παγακια σε σακουλες